DJ BUNUEL, HISTORIAA JA MUISTOJA VUOSIEN VARRELTA

Soitin ensimmäisen dj-keikkani 1977. Olin kouluni urheilukerhon puheenjohtaja ja keräsimme rahaa lähettääksemme urheilijoita koulukisoihin ympäri maata. Tärkeimpiä tulonlähteitä olivat diskot, joista ensimmäinen järjestettiin syyskuussa 1977. Urheilukerhon tiedottaja Mikke (nyk. Stenberg) kirjoitti julisteeseen:  PROFFS DJ:n, diskat med Suit-Sait i flera år.  (AMMATTITISKIJUKAT, tiskanneet Suit-Saitilla jo monta vuotta.)    

Kamat vuokrattiin Rewattista Kolmannella linjalla ja Kaitsu Boström jonka poika oli meidän koulussa oli luvannut hakea kamat ja  jeesata niiden pystyttämisessä. Hänellä oli Metro-Visio niminen kodinkoneliike Herttoniemen ostarilla.

Isot kaiuttimet, kaksi Gerrardin levaria ja niiden välissä Lencon mikseri, mutta dj-pöydän sähköjohtoa ei ollut missään. Kaitsu kaivoi kaikki köksäsalin kaapit ja leivänpaahtimet, mutta ei natsannut.

Tor-Björn "Tobbe" Blomster, jonka pikkusisko oli meidän luokalla, lähti reiluna miehenä Hertsikasta hakemaan omia suht jykeviä kotistereoitaan. Käyttöön otettiin myös koulun 2x15w kannettava Phillips kotistereolevari. Spiikit huudettiin.

Tor-Björn "Tobbe" Blomster, jonka pikkusisko oli meidän luokalla, lähti reiluna miehenä Hertsikasta hakemaan omia suht jykeviä kotistereoitaan. Käyttöön otettiin myös koulun 2x15w kannettava Phillips kotistereolevari. Spiikit huudettiin.

Mambo Kings –risteily 1992

Mambo Kings –risteily 1992

Kahden kuukauden päästä kun oli seuraava disko, julisteessa luki “Dj Suit-Saits”.

Losissa Janet Jackson Rhythm Nation 1814 –levyn promotilaisuudessa silloisen HS:n kulttuuritoimittaja Markku Fagerlundin kanssa

Losissa Janet Jackson Rhythm Nation 1814 –levyn promotilaisuudessa

silloisen HS:n kulttuuritoimittaja Markku Fagerlundin kanssa

Radio / TV

Ensimmäistä kertaa pääsin radioon töihin vuonna 1984, asema oli Ylen ruotsinkielinen eli silloin Rundradion.. Tein Pick up –nimistä spiikkattua ohjelmaa ja kokosin myös sävelradioon sisältöjä. Jouduin lähtemään YLE:ltä kun aloin tehdä silloiselle HTV:lle Seura TOP 40 lista-ohjelmaa. Kun MTV3 aloitti omalla kanavalla 1993, aloin tehdä heille TOP 40 -listaohjelmaa Videa AV Productions nimisen firman kautta. Ohjelmia tehtiin 8.

Seuraavan kerran menin radioon 1986, kanava oli Radio Ykkönen, kiitos siitä Markku Veijalaiselle, myöhemmin kanavan nimi oli virallisesti Ettan. Samoihin aikoihin olin myös mukana hienossa projektissa nimeltään Ambient radio.

1990-luvun lopussa palasin jälleen radioaalloille, tällä kertaa kanavalle Radio X3M, jossa ohjelma oli ensin nimeltään Dj Bunuel med Måns Strömberg ja myöhemmin Fri Bas.

X3M:n jälkeen pidin taukoa kunnes Dj Levy, Pietu Pietiäinen oli sitä mieltä että on väärin että levyni soivat vain kellarissani. Hän antoi puolet ohjelma-ajastaan Radio Helsingissä minulle, jossa matka jatkuu edelleen. Tällä hetkellä olen tauolla,  muutamia tuurauksia lukuunottamatta, mutta syksystä ei vielä voi sanoa miotä tapahtuu. Yle Radio 1:llä teen edelleen sunnuntai-iltaisin Jazzklubin Kolmatta settiä noin kerran kuukaudessa.

Eva Dahlgren Radio Ettanin haastattelussa. Kuva: Kari Kuukka  

Eva Dahlgren Radio Ettanin haastattelussa. Kuva: Kari Kuukka

 

Lita Ford Ettanin haastattelussa. Kuva:Kari Kuukka

Lita Ford Ettanin haastattelussa. Kuva:Kari Kuukka

Spinefarm levykaupassa  Fredrikinkadulla 1997.  Kuva: Sonja Linden

Spinefarm levykaupassa  Fredrikinkadulla 1997.  Kuva: Sonja Linden

Bändien ja muusikoiden kanssa

 

1990-luvun alussa aloin soittamaan myös bändien kanssa. Alunperin se lähti siitä kun soitimme Borzinin kanssa Kaivolla. Oli tylsää odottaa omaa vuoroa ja aloin maustamaan Borzinin soittamia biisejä erillaisilla efekteillä.

Yksi ekoja mitä muistan oli Miles Davisin Doo wop levyltä löytyvä puheintro "Hello, you have no messages". Borzinilla oli mm. Tarzanin huuto vinyylillä ja hän lanseerasi myös Lil´Louisin levyltä spiikin “Excuse me I´m on the list, what list? The dj´s list, miss Danes, there ain´t no guestlist tonight” ja Yellow Magic Orchestran legendaariset Japaniläpät.

XL:n keikalla

XL:n keikalla

Vesa Ristimäki järjesti Lepakossa illan jossa dj:t ja soittajat tekivät duoesiintymisiä, siellä soitin mm. trumpetisti Antero Prihan kanssa. Kun kävin seuraavana päivänä hakemassa kamojani, tapasin Mitja Tuuralan joka pyysi nelos-kämpälle jammailemaan. Hämmästyksekseni Mitja ottikin esiin Spinnerin (Cool Sheiks) dj-pöydän. Seuraavaksi kerraksi pyysin Anteroa mukaan. Kerroin tästä Hepa Halmeelle joka kysyi koska on seuraavat treenit. Näin syntyi Fat Beat Sound System. Teimme tuolla ryhmällä aika monta keikkaa ja silloin kaikki oli sataprosenttisesti improvisoitu. Mitjan kiireiden myötä hänen tilalleen tuli Dj Slow. 

Sillä ryhmällä teimmekin kaksi keikkasarjaa Sodan alakerrassa jossa vierailivat mm. Seppo Kantonen, Jukka Orma, Hosni, Cosmosonic Rhythm Section, Miika Lommi, Jone Takamäki, Antti Hytti, Pekka Pohjola ja Kimmo Pohjonen.

Tausta
musiikki

 

Ensimmäinen paikka johon rakensin taustamusiikin oli Klaus Kurjen baari (90-lukua). Siellä oli sadan cd:n soitin johon hankin levyt. Homma laajeni hiljalleen ja olen tehnyt taustamusasuunnittelua kaiken kaikkiaan n. 40 paikkaan, kuten Meccaan sekä useisiin Palace Kämpin (nyk. Palace Group) hotelleihin ja ravintoloihin ja monta viuotta esim Arnoldsiin ja Spisiin. Tällä hetkellä olen valinnut soivan musiikin seuraaviin paikkoihin:  Cantina West, Meripaviljonki ja Lasipalatsi.

Fat Beat Sound System promokuv. Kuva: Sami Mannerheimo

Fat Beat Sound System promokuv. Kuva: Sami Mannerheimo

Kun Slown kiireet lisääntyivät hänet korvattiin triolla Samuli Kosminen, Abdissa "Mamba" Assefa ja Jukka Kiviniemi. Myöhemmin Antsun korvasi Jarmo Saari ja toista levyä (Feed the vocalist) äänittäessämme jäseneksi liittyi Arttu Tolonen ja kun viimeeksi soitimme mukana oli myös IsmaIla Sané.

Tauko on venynyt yllättävänkin pitkäksi mutta tänä syksynä sekin loppuu.

Itselleni tärkeä bändi on myös XL, joka pyysi minua alkuun yhdelle kiertueelle vieraaksi ja myöhemmin jäseneksi jona pysyin bändin loppuun saakka.

Vuonna 1993 järjestettiin Tavastialla kahdeksana sunnuntaina peräkkäin Kingston Wall Freakout –klubi. Bändin lisäksi klubeilla nähtiin iso ryhmä soittajia, mm. Pide von Hertzen, Sakari Kukko ja Dj Yuhis.

Olin viidennellä kerralla vieraana jonka jälkeen Pete ja Yuhis  kysyivät jos tulen myös seuraaviin iltoihin.

Kingston Wall Freak out –keikalla Rusirockissa kitaristi Linden kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Kingston Wall Freak out –keikalla Rusirockissa kitaristi Linden kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Myöhemmin olen ollut mukana useassa Kingston Walliin liittyvässä jutussa. Sokerina pohjalla 2015 Ruisrockissa täydelle teltalle tehty keikka isolla kokoonpanolla ja usealla solistilla.

Bändien lisäksi olen soittanut myös yksittäisten muusikoiden, kuten Timo Lassyn kanssa. Näissä minä soitan kompit.  Jone Takamäen kanssa meillä oli hieno duo muutama vuosi sitten jossa soitin vain itse äänittämiäni sampleja ja Jone noin kymmentä eri puhallinta. Toivottavasti tämäkin projekti on vain tauolla.

Al Batroz & les Pumas (Arttu Takalo ja Dj Alimo) promokuva.  Kuva: Sami Mannerheimo

Al Batroz & les Pumas (Arttu Takalo ja Dj Alimo) promokuva. 
Kuva: Sami Mannerheimo

Bar Maryssaä n.1996. Kuva: Carola Stark

Bar Maryssaä n.1996. Kuva: Carola Stark

Rukalla 1979 Dj Mikken kanssa

Rukalla 1979 Dj Mikken kanssa

Harrastuksesta työksi

 

Ilman Joke Linnamaata tuskin olisin jäänyt alalle, tai edes päässyt sinne.

Olimme tehneet Mikken kanssa koululla vasta  pari keikkaa, kun Mikke oli nähnyt Joken jossain Topon tapahtumassa ja sanoi että soitetaan tolle. Me pommitettiin ja pommitettiin puhelimella ja lopulta Joke sanoi tulkaa käymään Kalevankadun JL Productioniin. (Jokella tietenkin on oma parempi versionsa aiheesta: "Kundit tuli keikan jälkeen kysymään miten me päästään dj:ks ja mä sanoin kantakaa noi levyt autoon".)

Joke antoi heti kaikki omat kamansa käyttöön ja saimme myös paljon levyjä, sekä lainaksi että omaksi.

Joke opetti meidät ammattilaisten maailmaan, johon silloin kuuluivat levy-yhtiöt, MS Audiotron (josta vuokrattiin kamat),kamojen roudaaminen ja kytkeminen, kunnia, tyyli ja esiintyminen.

Aika alussa Joke buukkasi meidät koko talveksi ToPon matseihin rakentamaan setin, soittamaan musaa ja spiikkaamaan silloin kun ei ollut todella tasainen matsi.

Pian seurasivat Rukan hiihtolomadiskot ja syksyllä 1979 Joke hoiti mut ekan kerran Hurriganesin dj:ksi.

Alkuun pääsin tuuraamaan espanjalaista Angelia ja myöhemmin vakituiseksi. Sitä kesti (on ja off) muutaman vuoden, näin heiltä n. 50 keikkaa ja yhden kerran he soittivat encoren.

Olin 17-20 vuotias.

Ettanin tiedotustilaisuus Hurriganesin paluun tiimoilta 1988. Kuva: Kari Kuukka

Ettanin tiedotustilaisuus Hurriganesin paluun tiimoilta 1988. Kuva: Kari Kuukka

Ekalla keikallani kysyin miksaaja Jami Laajistolta saanko minäkin mennä takahuoneeseen. Yhdessä isossa urheilutalossa (taisi olla Himanka), johon bändi veti varmaan 2000 henkeä, oli keittiössä lappu jossa luki:

Kahvien hinnat:

Normaali 2 mk

Järjestysmiehet 1 mk

Orkesteri 2 mk

Poliisi ilmainen

Koulun ja intin jälkeen aloin rundaamaan aika paljon ympäri Suomea. Stadissa soitin 1980-luvulla mm. seuraavissa mestoissa: Rocktails, TF (Otaniemi), Joy, Paradise, Frisco disco, Singles bar (ent. Marionetti ja Pacifico, nyk. Tenho Restobar)), Berlin. Ja muualla Suomessa mm.: Joensuun Kimmeli, Forssan Loukku, Imatran Corner,Hyvinkään Pikku Päkä ja monta mesta joiden nimeä en muista etelästä pohjoiseen, Viking Sagalla olin töissä 1985 vajaan vuoden ja lihosin 11 kiloa. Titteli oli Musiikki-isäntä.

Tehtävänä hostata laivan orkesterit ja artistit ja soittaa levyjä yökerhossa.

Alussa join aina Fernetin ja huikalla lasin vettä päälle. Kerran baarimestari laittoi vesilasiin pelkkää vodkaa.  Sen jälkeen en ole vettä käyttänyt Fernetin kanssa.

1990-luvulla tärkeitä mestoja minulle olivat mm. Par 4, Kaivohuone, Go Entertainment–klubi (Borzinin kanssa ensin Valkoisen salin sisäpihalla ja myöhemmin Taidehallin ravintolassa ja Coronassa), Nylon, Soda ja Kerma sekä 2000-luvulla Mecca ja Grotesk.

Ettanin Kaivarin konsertti, ehkä 1992

Ettanin Kaivarin konsertti, ehkä 1992

Par 4:ssa kuulin että Mikko Leisti oli keräämässä henkilökuntaa Pyhätunturille avattavaan Bistroon. Kun kysyin Mikolta mahtuisinkohan mukaan, hän kysyi “Häh, tarjoilijaksi vai? Tiedäthän että kun tehdään duunia, tehdään duunia?” Kun vastasin kyllä, paikka oli minun.

Ensimmäistä kertaa mentiin sinne itsenäisyyspäiväviikonlopuksi ja mukana oli aika paljon stadilaisia mm. Par 4:n kantiksia. Viikonloppu lähtikin käsistä ja kaikki lasit loppuivat jo aikaisin illalla. Niin myytin B 52:sia hammasmukeista...Soitin talon yhdellä levarilla musaa baarimyynnin ohessa ja meno oli törkeen hieno.

Giant Robotin vieraana

Giant Robotin vieraana

Hotellin henkilökunnan kanssa meni hetki ennenkuin he huomasivat että me olemme ihan hyvällä asialla ja siitä tuli minulle monta vuotta kestänyt kotifiilis. Myöhemmin hotellin johtaja, hieno mies, Heikki Roiha sanoi minulle: “Punu, sun täytyy ymmärtää että kun te tulitte paikalle suurin osa tästä henkilökunnasta näki ensimmäistä kertaa miehellä ponnarin, muualla kun telkkarissa”.

Bar Maryn toisen perustajan Jocke Lybeckin kanssa vuonna 2000. Kuva: Harri Frostell

Bar Maryn toisen perustajan Jocke Lybeckin kanssa vuonna 2000. Kuva: Harri Frostell

Bar Mary

 

Muutin Porvooseen 1993 ja asuttuani siellä vuoden, luokseni tuli laatuäänimies Gusu Aleniuksen lähettämänä, Jocke Lybeck. Jocke kysyi jos haluaisin auttaa heitä musiikin kanssa. Sanoin että jos pääsen mukaan, rahaa ei ole mutta musaa, tietoa, näkemystä ja asennetta löytyy. Syntyi Bar Mary joka lopetettiin vasta 2007 kun yläkerrassa ollut pankki ilmoitti haluavansa tilat omaan käyttöönsä. Alusta asti menetelmä oli kädestä suuhun.

Saman keikan odottelua Dj Yuhiksen kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Saman keikan odottelua Dj Yuhiksen kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Maryssä esiintyivät ainakin AMKO, Rinneradio, Ismo Alanko, J.Karjalainen ja Electric Sauna, Brandfilt, Sieluttomat Veljet, Mellow Yellow, Heads & Bodies, Markku Peltola Buster Keaton orkesteri, Don Huonot, von Herzten Brothers, Five Corners Quintet, Mr. Fonebone, Suhkan Uhka, XL, Henryk Jakobowski trio, Mesmer, Tommi Läntinen, Suurlähettiläät, Balls, Aki Sirkesalo, Sami Saari, Malang Cissokho, Mami, Mama Kin, Krakatau, Edward Vesala Sound & Fury, Don Johnson Big Band, Farangs, Jukka Haaviston Kvintetti, Terje Isungstedt, Pepa Päivinen Trio, Jorma Tapio, Mikko & Johanna Iivanainen, Emma Salokoski, Tuomo, Zen Café, Jukka Orma, Riddim Riders, Quinttessence, Q Continuum, Jing & Jangsters, Wimme, Rotten Sound. Disco Ensemble, Rubik, Lapko, Trio Töykeät, Eino Grön & Iiro Rantala, M.A. Numminen & Pedro Hietanen, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri, Luunelonen, Kelpo Pojat, Madison, Balls, King Star, Melrose, Jo Buddy & Down Home King 3rd, Sick Things International, Goon, Motelli Skronkle, Emmenthal Socapex, Hidrian Spacefolk, Jimsonweed, Accu, Pepe Willberg, Lenni-Kalle Taipale trio. Floyd, Who´s Adam, Twisted Himalaya Brothers, Dogshit Boys, Pop Monks, 22 Pistepirkko, the Others, Koneveljet, Stefan Paavola, Mjölk, Rhino Horns & the Buckett, Soul Captain Band, Jukka Poika usealla kokoonpanolla, Kapteeni Ä-ni, Soul Investigators, Markus Nordenstreng, Jonna Tervomaa, 515, Dj Alimo, Super Janne, thee Ultra Bimboos, Barefoot Brothers, Kauko Röyhkä, Soul Tattoo, Steen 1, Paleface, Redrama, Puppa J & Tasottavat, Asa, Koneveljet, Soikoon Rummut jossa Anssi Nykänen & Mika Pohjola, Samuli Kosminen & Zarkus Poussa, Sami Kuoppamäki & Teppo Mäkynen, Circle, Remu & Hurriganes, Giant Robot, ...and the Lefthanded, Opel Bastards, U Street All Stars, Arto Tamminen, Annika Hultman (nyk. Cleo), Stan Saanila, Max Forsman, Paul Olin, Rolling Thunder, Galaxy, Eki Salmi, Heinä Nieminen, Viimeisenä Fat Beat Sound System.

Viimeinen esittäjä oli Jocke joka lauloi 2007 joulukuisena tiistai-iltana akkarilla kaksi biisiä.