DJ BUNUEL, HISTORIAA JA MUISTOJA VUOSIEN VARRELTA

Soitin ensimmäisen dj-keikkani 1977. Olin kouluni urheilukerhon puheenjohtaja ja keräsimme rahaa lähettääksemme urheilijoita koulukisoihin ympäri maata. Tärkeimpiä tulonlähteitä olivat diskot, joista ensimmäinen järjestettiin syyskuussa 1977. Urheilukerhon tiedottaja Mikke (nyk. Stenberg) kirjoitti julisteeseen:  PROFFS DJ:n, diskat med Suit-Sait i flera år.  (AMMATTITISKIJUKAT, tiskanneet Suit-Saitilla jo monta vuotta.)    

Kamat vuokrattiin Rewattista Kolmannella linjalla ja Kaitsu Boström jonka poika oli meidän koulussa oli luvannut hakea kamat ja  jeesata niiden pystyttämisessä. Hänellä oli Metro-Visio niminen kodinkoneliike Herttoniemen ostarilla.

Isot kaiuttimet, kaksi Gerrardin levaria ja niiden välissä Lencon mikseri, mutta dj-pöydän sähköjohtoa ei ollut missään. Kaitsu kaivoi kaikki köksäsalin kaapit ja leivänpaahtimet, mutta ei natsannut.

Tor-Björn "Tobbe" Blomster, jonka pikkusisko oli meidän luokalla, lähti reiluna miehenä Hertsikasta hakemaan omia suht jykeviä kotistereoitaan. Käyttöön otettiin myös koulun 2x15w kannettava Phillips kotistereolevari. Spiikit huudettiin.

Tor-Björn "Tobbe" Blomster, jonka pikkusisko oli meidän luokalla, lähti reiluna miehenä Hertsikasta hakemaan omia suht jykeviä kotistereoitaan. Käyttöön otettiin myös koulun 2x15w kannettava Phillips kotistereolevari. Spiikit huudettiin.

 Mambo Kings –risteily 1992

Mambo Kings –risteily 1992

Kahden kuukauden päästä kun oli seuraava disko, julisteessa luki “Dj Suit-Saits”.

 Losissa Janet Jackson Rhythm Nation 1814 –levyn promotilaisuudessa  silloisen HS:n kulttuuritoimittaja Markku Fagerlundin kanssa

Losissa Janet Jackson Rhythm Nation 1814 –levyn promotilaisuudessa

silloisen HS:n kulttuuritoimittaja Markku Fagerlundin kanssa

Radio / TV

Ensimmäistä kertaa pääsin radioon töihin vuonna 1984, asema oli Ylen ruotsinkielinen eli silloin Rundradion.. Tein Pick up –nimistä spiikkattua ohjelmaa ja kokosin myös sävelradioon sisältöjä. Jouduin lähtemään YLE:ltä kun aloin tehdä silloiselle HTV:lle Seura TOP 40 lista-ohjelmaa. Kun MTV3 aloitti omalla kanavalla 1993, aloin tehdä heille TOP 40 -listaohjelmaa Videa AV Productions nimisen firman kautta. Ohjelmia tehtiin 8.

Seuraavan kerran menin radioon 1986, kanava oli Radio Ykkönen, kiitos siitä Markku Veijalaiselle, myöhemmin kanavan nimi oli virallisesti Ettan. Samoihin aikoihin olin myös mukana hienossa projektissa nimeltään Ambient radio.

1990-luvun lopussa palasin jälleen radioaalloille, tällä kertaa kanavalle Radio X3M, jossa ohjelma oli ensin nimeltään Dj Bunuel med Måns Strömberg ja myöhemmin Fri Bas.

X3M:n jälkeen pidin taukoa kunnes Dj Levy, Pietu Pietiäinen oli sitä mieltä että on väärin että levyni soivat vain kellarissani. Hän antoi puolet ohjelma-ajastaan Radio Helsingissä minulle, jossa matka jatkuu edelleen. Tällä hetkellä olen tauolla,  muutamia tuurauksia lukuunottamatta, mutta syksystä ei vielä voi sanoa miotä tapahtuu. Yle Radio 1:llä teen edelleen sunnuntai-iltaisin Jazzklubin Kolmatta settiä noin kerran kuukaudessa.

 Eva Dahlgren Radio Ettanin haastattelussa. Kuva: Kari Kuukka   

Eva Dahlgren Radio Ettanin haastattelussa. Kuva: Kari Kuukka

 

 Lita Ford Ettanin haastattelussa. Kuva:Kari Kuukka

Lita Ford Ettanin haastattelussa. Kuva:Kari Kuukka

 Spinefarm levykaupassa  Fredrikinkadulla 1997.  Kuva: Sonja Linden

Spinefarm levykaupassa  Fredrikinkadulla 1997.  Kuva: Sonja Linden

Bändien ja muusikoiden kanssa

 

1990-luvun alussa aloin soittamaan myös bändien kanssa. Alunperin se lähti siitä kun soitimme Borzinin kanssa Kaivolla. Oli tylsää odottaa omaa vuoroa ja aloin maustamaan Borzinin soittamia biisejä erillaisilla efekteillä.

Yksi ekoja mitä muistan oli Miles Davisin Doo wop levyltä löytyvä puheintro "Hello, you have no messages". Borzinilla oli mm. Tarzanin huuto vinyylillä ja hän lanseerasi myös Lil´Louisin levyltä spiikin “Excuse me I´m on the list, what list? The dj´s list, miss Danes, there ain´t no guestlist tonight” ja Yellow Magic Orchestran legendaariset Japaniläpät.

 XL:n keikalla

XL:n keikalla

Vesa Ristimäki järjesti Lepakossa illan jossa dj:t ja soittajat tekivät duoesiintymisiä, siellä soitin mm. trumpetisti Antero Prihan kanssa. Kun kävin seuraavana päivänä hakemassa kamojani, tapasin Mitja Tuuralan joka pyysi nelos-kämpälle jammailemaan. Hämmästyksekseni Mitja ottikin esiin Spinnerin (Cool Sheiks) dj-pöydän. Seuraavaksi kerraksi pyysin Anteroa mukaan. Kerroin tästä Hepa Halmeelle joka kysyi koska on seuraavat treenit. Näin syntyi Fat Beat Sound System. Teimme tuolla ryhmällä aika monta keikkaa ja silloin kaikki oli sataprosenttisesti improvisoitu. Mitjan kiireiden myötä hänen tilalleen tuli Dj Slow. 

Sillä ryhmällä teimmekin kaksi keikkasarjaa Sodan alakerrassa jossa vierailivat mm. Seppo Kantonen, Jukka Orma, Hosni, Cosmosonic Rhythm Section, Miika Lommi, Jone Takamäki, Antti Hytti, Pekka Pohjola ja Kimmo Pohjonen.

Tausta
musiikki

 

Ensimmäinen paikka johon rakensin taustamusiikin oli Klaus Kurjen baari (90-lukua). Siellä oli sadan cd:n soitin johon hankin levyt. Homma laajeni hiljalleen ja olen tehnyt taustamusasuunnittelua kaiken kaikkiaan n. 40 paikkaan, kuten Meccaan sekä useisiin Palace Kämpin (nyk. Palace Group) hotelleihin ja ravintoloihin ja monta viuotta esim Arnoldsiin ja Spisiin. Tällä hetkellä olen valinnut soivan musiikin seuraaviin paikkoihin:  Cantina West, Meripaviljonki ja Lasipalatsi.

 Fat Beat Sound System promokuv. Kuva: Sami Mannerheimo

Fat Beat Sound System promokuv. Kuva: Sami Mannerheimo

Kun Slown kiireet lisääntyivät hänet korvattiin triolla Samuli Kosminen, Abdissa "Mamba" Assefa ja Jukka Kiviniemi. Myöhemmin Antsun korvasi Jarmo Saari ja toista levyä (Feed the vocalist) äänittäessämme jäseneksi liittyi Arttu Tolonen ja kun viimeeksi soitimme mukana oli myös IsmaIla Sané.

Tauko on venynyt yllättävänkin pitkäksi mutta tänä syksynä sekin loppuu.

Itselleni tärkeä bändi on myös XL, joka pyysi minua alkuun yhdelle kiertueelle vieraaksi ja myöhemmin jäseneksi jona pysyin bändin loppuun saakka.

Vuonna 1993 järjestettiin Tavastialla kahdeksana sunnuntaina peräkkäin Kingston Wall Freakout –klubi. Bändin lisäksi klubeilla nähtiin iso ryhmä soittajia, mm. Pide von Hertzen, Sakari Kukko ja Dj Yuhis.

Olin viidennellä kerralla vieraana jonka jälkeen Pete ja Yuhis  kysyivät jos tulen myös seuraaviin iltoihin.

 Kingston Wall Freak out –keikalla Rusirockissa kitaristi Linden kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Kingston Wall Freak out –keikalla Rusirockissa kitaristi Linden kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Myöhemmin olen ollut mukana useassa Kingston Walliin liittyvässä jutussa. Sokerina pohjalla 2015 Ruisrockissa täydelle teltalle tehty keikka isolla kokoonpanolla ja usealla solistilla.

Bändien lisäksi olen soittanut myös yksittäisten muusikoiden, kuten Timo Lassyn kanssa. Näissä minä soitan kompit.  Jone Takamäen kanssa meillä oli hieno duo muutama vuosi sitten jossa soitin vain itse äänittämiäni sampleja ja Jone noin kymmentä eri puhallinta. Toivottavasti tämäkin projekti on vain tauolla.

 Saman keikan odottelua Dj Yuhiksen kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

Saman keikan odottelua Dj Yuhiksen kanssa. Kuva: Hannu Lappalainen

 Al Batroz & les Pumas (Arttu Takalo ja Dj Alimo) promokuva.   Kuva: Sami Mannerheimo

Al Batroz & les Pumas (Arttu Takalo ja Dj Alimo) promokuva. 
Kuva: Sami Mannerheimo

 Bar Maryssaä n.1996. Kuva: Carola Stark

Bar Maryssaä n.1996. Kuva: Carola Stark

Miehet tiskillä

Olin jo jonkin aikaa pohtinut, voiko dj olla myös unplugged.

Sen ajatuksen pohjalta aloitimme Timo Lassyn kanssa Art goes kapakka –sarjan Miehet tiskillä Uudenmaankadun Bar 9:ssä.

Almost unplugged -esitys toteutui kaavalla 1 levysoitin + 1 kaiutin (Bunuel) + 1 foni (Lassy) + 1 vaihtuva puhaltaja. AGK:n jokavuotisessa kokoontumisessa minun ja Timo Lassyn lisäksi oikeaa laitaa on hoitanut vuorollaan Pepa Päivinen, Pope Puolitaival, Jukka Eskola, Mikko Innanen, Markus Holkko ja Eero Koivistoinen. Tänä vuonna vuorossa on Mikko “Gunu” Karjalainen.

http://www.artgoeskapakka.fi/event/miehet-tiskilla-3

 

 Jari Nordström haastattelee Olli Hermania Kultturellia -tapahtumassa Tampereella toukokuu 2013.

Jari Nordström haastattelee Olli Hermania Kultturellia -tapahtumassa Tampereella toukokuu 2013.

Mieletöntä valoa

Talvi - kevät 2014 oli vaihe, jolloin ei ollut hirveästi duunia. Peruskauraa, puolinihkeää, liian paljon tyhjää aikaa.

Olin ajatellut jo aiemmin, että olisi hienoa, jos löytäisin sellaista duunia, jossa on pakko ottaa vastuuta. Ja ehkä voisi jopa auttaa. Halusin haasteita.

Radio Helsingin tekijöiden foorumissa näin ilmoituksen, jossa haettiin hankepäällikköä Sosped säätiön ja Lyhty ry:n suunnittelemaan kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien kanssa toteutettavaan mediaprojektiin. Sain paikan ja työryhmääni Emmi Vainion ja J-P Hietsillan (mm. Kultabassokerho).

 XL Tavastialla 2014

XL Tavastialla 2014

Tärkeä lähtökohta Mieletöntä Valoa -hankkeessa oli (yhden hankkeen ideoijan Markus Raivion) ajatus siitä, että teemme töitä vain ihmisen terveen osan kanssa emmekä ole hoitajia - työhuoneemme ovat diagnoosivapaata aluetta.

Lähdimme täysin tyhjältä pöydältä.

Heti aluksi meille sanottiin, että tehkää teidän näköisenne, sellainen johon te uskotte. Kokeilkaa, tämä on kehittämishanke, kohderyhmänä mielenterveyskuntoutujat ja kehitysvammaiset.

Hankkeemme on alusta asti ollut tiiviissä yhteistyössä tehnyt Radio Valon kanssa, joka on jo kauan toiminut kehitysvammaisten mediatuotannon edelläkävijänä Helsingissä, mutta yhteistyötä ollaan tehty useiden eri toimjoiden kanssa.

 Omar Radio Helsingissä syyskuu 2017

Omar Radio Helsingissä syyskuu 2017

Mieletöntä Valoa -hankkeemme toiminta-ala osallistujille on ollut laaja; radio-ohjelmien ja podcastien tekemisestä haastatteluihin, tuottamiseen, tiedottamiseen, editointiin, kirjoittamiseen ja myös roudaamiseen.

Hankkeen myötä syntyneitä ovat mm. seuraavat projektit:

 

 • City.fi Kahelin kapina -blogi on chekkaamisen arvoinen. http://www.city.fi/blogit/kahelinkapina
   
 • Mieletöntä Valoa Lyhdyssä – illallinen, joka sai alkunsa basistina ja yhteiskuntavaikuttajana tutuksi tulleen Sami Helteen kanssa. Ideoimme illallistapahtuman, jonka tekijöinä olisi eritaustaisia ihmisiä (mm. mielenterveyskuntoutujia ja kehitysvammaisia) joilla ei välttämättä olisi kokemusta ravintolaillan tekemisestä.
  Mieletöntä Valoa Lyhdyssä –illallinen on jokasyksyinen kolmen aterian illallinen alkudrinkkeineen ja viineineen ja se huipentuu konserttiin.
  Illallisen työryhmien vastaavat ovat alansa huippuja: keittiö Sami Garam, sali Paul Hickman, viime vuodesta myös Antti Paasonen, eteinen Pappa Ruotsalainen. Muuta säätöä hoitaa Sami Helle (myös keittiössä) ja Teuvo Merkkiniemi, Mervi Sirén ja minä.
  Illan esiintyjinä ovat olleet Emma Salokoski & Johanna Juhola, Dave Lindholm, Dalindeo, Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani ja Aino Venna.
  Tämän syksyn artisti on Paleface.
   
 • Maailma kylässä -festivaalin virallinen festivaaliradio Kyläradio on ollut hankkeemme toteuttama viimeiset kolme vuotta.  
   

 • ·YLEn Sekasin -sarjan toteutuksessa on hankkeemme osallistujilla ollut iso rooli. Tehtäviä oli käsikirjoitusryhmässä, avustajina (näyttelijöinä), kuvauspaikan maalausryhmässä ja kolmantena apulaisohjaajana.

  Tsekkaa Sekasin Areenassa, jos et ole jo: http://areena.yle.fi/1-3430975 .

   

Freelance–työn tekeminen tulee olemaan tulevaisuudessa entistä suuremmassa roolissa. Ihmiselle, joka on eläkkeellä tai kuntoutustuella, keikkatyöt ovat ennen kaikkea tapa tunnustella voimiaan ja kerätä itseluottamusta, puhumattakaan erittäin tervetulleesta lisäansionsa yleensä aika tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. On ollut hienoa, että useat hankkeemme osallistujat ovat saaneet keikkaduuneja, joissa voivat hyödyntää hankkeessa oppimaansa.

 Magiton sisäpihalla Ossi Kajaksen juhlissa.

Magiton sisäpihalla Ossi Kajaksen juhlissa.

Edelleen olen sitä mieltä, että tässä maassa on muuri, jonka sisäpuolella kehitysvammaiset ja heidän läheisensä elävät. Muurissa on muutama ovi, joista muutamat ihmiset kävelevät edestakaisin.

Mielenterveyskutoutujilla on pienet teltat, jossa he ovat usein yksikseen.

Näitä eristyksiä pitäisi murtaa, mutta vaikeaa se on.

 

YLEn Jatzofrenia ja Jazzklubi

YLE Q:n aikoina pääsin mukaan tekemään Jatzofrenia –ohjelmaa, jossa oli tarkoitus seurata sen aikaista sähköistä jazz-aaltoa, esim. levymerkkejä

Compost records, Infracom!, k7!, Stereo Deluxe, Jazzanova, Catskills, Ubiquity, G Stone Records, Love Monk jne.

Kun YLE Q lopetettiin (suuri virhe, asema oli edellä aikaansa) Jatzofrenia

-ohjelma siirtyi YLE Radio 1:lle ja vuoden 2015 uudistuksen myötä kaikki Ylen jazzohjelmat siirrettiin sunnuntai-iltaisin lähetettävään Jazzklubiin, johon teen nykyään ohjelmaa kerran kuukaudessa.

Nokia Engage

Olin mukana Nokian Engage –kiertueella Euroopassa vuonna 2003.

Kiersimme kahdessa kuukaudessa Saksaa, Itävaltaa, Sveitsiä, Italiaa, Kreikkaa ja Turkkia.

Keikkoja oli kaupunkien keskustoissa, toreilla, messuilla, rannoilla jne. Esiteltiin puhelimia ja minä soitin pitkiä keikkoja.

Milanossa yhteen autoomme murtauduttiin ja minun ja kahden muun osallistujan kamat varastettiin. Rundilla oli mukana milanolainen hiphoptanssiryhmä, jonka tanssija tiesi mafiakuvioista yhtä ja toista.

Hän näytti, kuinka auton ovi avattiin lantiota hyväksi käyttäen ja kertoi, että jos automme olisi ollut pysäköitynä 200 metriä toiseen suuntaan toisen mafian reviirillä, olisimme saanut varastetut kamamme takaisin.

 Valmis. Porvoo jazz Club kevät-17

Valmis. Porvoo jazz Club kevät-17

 Rukalla 1979 Dj Mikken kanssa

Rukalla 1979 Dj Mikken kanssa

Harrastuksesta työksi

 

Ilman Joke Linnamaata tuskin olisin jäänyt alalle, tai edes päässyt sinne.

Olimme tehneet Mikken kanssa koululla vasta  pari keikkaa, kun Mikke oli nähnyt Joken jossain Topon tapahtumassa ja sanoi että soitetaan tolle. Me pommitettiin ja pommitettiin puhelimella ja lopulta Joke sanoi tulkaa käymään Kalevankadun JL Productioniin. (Jokella tietenkin on oma parempi versionsa aiheesta: "Kundit tuli keikan jälkeen kysymään miten me päästään dj:ks ja mä sanoin kantakaa noi levyt autoon".)

Joke antoi heti kaikki omat kamansa käyttöön ja saimme myös paljon levyjä, sekä lainaksi että omaksi.

Joke opetti meidät ammattilaisten maailmaan, johon silloin kuuluivat levy-yhtiöt, MS Audiotron (josta vuokrattiin kamat),kamojen roudaaminen ja kytkeminen, kunnia, tyyli ja esiintyminen.

Aika alussa Joke buukkasi meidät koko talveksi ToPon matseihin rakentamaan setin, soittamaan musaa ja spiikkaamaan silloin kun ei ollut todella tasainen matsi.

Pian seurasivat Rukan hiihtolomadiskot ja syksyllä 1979 Joke hoiti mut ekan kerran Hurriganesin dj:ksi.

Alkuun pääsin tuuraamaan espanjalaista Angelia ja myöhemmin vakituiseksi. Sitä kesti (on ja off) muutaman vuoden, näin heiltä n. 50 keikkaa ja yhden kerran he soittivat encoren.

Olin 17-20 vuotias.

 Ettanin tiedotustilaisuus Hurriganesin paluun tiimoilta 1988.  Kuva: Kari Kuukka

Ettanin tiedotustilaisuus Hurriganesin paluun tiimoilta 1988. Kuva: Kari Kuukka

Ekalla keikallani kysyin miksaaja Jami Laajistolta saanko minäkin mennä takahuoneeseen. Yhdessä isossa urheilutalossa (taisi olla Himanka), johon bändi veti varmaan 2000 henkeä, oli keittiössä lappu jossa luki:

Kahvien hinnat:

Normaali 2 mk

Järjestysmiehet 1 mk

Orkesteri 2 mk

Poliisi ilmainen

Koulun ja intin jälkeen aloin rundaamaan aika paljon ympäri Suomea. Stadissa soitin 1980-luvulla mm. seuraavissa mestoissa: Rocktails, TF (Otaniemi), Joy, Paradise, Frisco disco, Singles bar (ent. Marionetti ja Pacifico, nyk. Tenho Restobar)), Berlin. Ja muualla Suomessa mm.: Joensuun Kimmeli, Forssan Loukku, Imatran Corner,Hyvinkään Pikku Päkä ja monta mesta joiden nimeä en muista etelästä pohjoiseen, Viking Sagalla olin töissä 1985 vajaan vuoden ja lihosin 11 kiloa. Titteli oli Musiikki-isäntä.

 Johnny Clegg Café Metropol 1980-luku.

Johnny Clegg Café Metropol 1980-luku.

Tehtävänä hostata laivan orkesterit ja artistit ja soittaa levyjä yökerhossa.

Alussa join aina Fernetin ja huikalla lasin vettä päälle. Kerran baarimestari laittoi vesilasiin pelkkää vodkaa.  Sen jälkeen en ole vettä käyttänyt Fernetin kanssa.

1990-luvulla tärkeitä mestoja minulle olivat mm. Par 4, Kaivohuone, Go Entertainment–klubi (Borzinin kanssa ensin Valkoisen salin sisäpihalla ja myöhemmin Taidehallin ravintolassa ja Coronassa), Nylon, Soda ja Kerma sekä 2000-luvulla Mecca ja Grotesk.

 Ettanin Kaivarin konsertti, ehkä 1992

Ettanin Kaivarin konsertti, ehkä 1992

Par 4:ssa kuulin että Mikko Leisti oli keräämässä henkilökuntaa Pyhätunturille avattavaan Bistroon. Kun kysyin Mikolta mahtuisinkohan mukaan, hän kysyi “Häh, tarjoilijaksi vai? Tiedäthän että kun tehdään duunia, tehdään duunia?” Kun vastasin kyllä, paikka oli minun.

Ensimmäistä kertaa mentiin sinne itsenäisyyspäiväviikonlopuksi ja mukana oli aika paljon stadilaisia mm. Par 4:n kantiksia. Viikonloppu lähtikin käsistä ja kaikki lasit loppuivat jo aikaisin illalla. Niin myytin B 52:sia hammasmukeista...Soitin talon yhdellä levarilla musaa baarimyynnin ohessa ja meno oli törkeen hieno.

 Giant Robotin vieraana

Giant Robotin vieraana

Hotellin henkilökunnan kanssa meni hetki ennenkuin he huomasivat että me olemme ihan hyvällä asialla ja siitä tuli minulle monta vuotta kestänyt kotifiilis. Myöhemmin hotellin johtaja, hieno mies, Heikki Roiha sanoi minulle: “Punu, sun täytyy ymmärtää että kun te tulitte paikalle suurin osa tästä henkilökunnasta näki ensimmäistä kertaa miehellä ponnarin, muualla kun telkkarissa”.

 Bar Maryn toisen perustajan Jocke Lybeckin kanssa vuonna 2000. Kuva: Harri Frostell

Bar Maryn toisen perustajan Jocke Lybeckin kanssa vuonna 2000. Kuva: Harri Frostell

Bar Mary

 

Muutin Porvooseen 1993 ja asuttuani siellä vuoden, luokseni tuli laatuäänimies Gusu Aleniuksen lähettämänä, Jocke Lybeck. Jocke kysyi jos haluaisin auttaa heitä musiikin kanssa. Sanoin että jos pääsen mukaan, rahaa ei ole mutta musaa, tietoa, näkemystä ja asennetta löytyy. Syntyi Bar Mary joka lopetettiin vasta 2007 kun yläkerrassa ollut pankki ilmoitti haluavansa tilat omaan käyttöönsä. Alusta asti menetelmä oli kädestä suuhun.

 Aki Sirkesalo ja Lemmen Jättilset Bar Maryssä.

Aki Sirkesalo ja Lemmen Jättilset Bar Maryssä.

Maryssä esiintyivät ainakin AMKO, Rinneradio, Ismo Alanko, J.Karjalainen ja Electric Sauna, Brandfilt, Sieluttomat Veljet, Mellow Yellow, Heads & Bodies, Markku Peltola Buster Keaton orkesteri, Don Huonot, von Herzten Brothers, Five Corners Quintet, Mr. Fonebone, Suhkan Uhka, XL, Henryk Jakobowski trio, Mesmer, Tommi Läntinen, Suurlähettiläät, Balls, Aki Sirkesalo, Sami Saari, Malang Cissokho, Mami, Mama Kin, Krakatau, Edward Vesala Sound & Fury, Don Johnson Big Band, Farangs, Jukka Haaviston Kvintetti, Terje Isungstedt, Pepa Päivinen Trio, Jorma Tapio, Mikko & Johanna Iivanainen, Emma Salokoski, Tuomo, Zen Café, Jukka Orma, Riddim Riders, Quinttessence, Q Continuum, Jing & Jangsters, Wimme, Rotten Sound. Disco Ensemble, Rubik, Lapko, Trio Töykeät, Eino Grön & Iiro Rantala, M.A. Numminen & Pedro Hietanen, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri, Luunelonen, Kelpo Pojat, Madison, Balls, King Star, Melrose, Jo Buddy & Down Home King 3rd, Sick Things International, Goon, Motelli Skronkle, Emmenthal Socapex, Hidrian Spacefolk, Jimsonweed, Accu, Pepe Willberg, Lenni-Kalle Taipale trio. Floyd, Who´s Adam, Twisted Himalaya Brothers, Dogshit Boys, Pop Monks, 22 Pistepirkko, the Others, Koneveljet, Stefan Paavola, Mjölk, Rhino Horns & the Buckett, Soul Captain Band, Jukka Poika usealla kokoonpanolla, Kapteeni Ä-ni, Soul Investigators, Markus Nordenstreng, Jonna Tervomaa, 515, Dj Alimo, Super Janne, thee Ultra Bimboos, Barefoot Brothers, Kauko Röyhkä, Soul Tattoo, Steen 1, Paleface, Redrama, Puppa J & Tasottavat, Asa, Koneveljet, Soikoon Rummut jossa Anssi Nykänen & Mika Pohjola, Samuli Kosminen & Zarkus Poussa, Sami Kuoppamäki & Teppo Mäkynen, Circle, Remu & Hurriganes, Giant Robot, ...and the Lefthanded, Opel Bastards, U Street All Stars, Arto Tamminen, Annika Hultman (nyk. Cleo), Stan Saanila, Max Forsman, Paul Olin, Rolling Thunder, Galaxy, Eki Salmi, Heinä Nieminen, Viimeisenä Fat Beat Sound System.

 Mika Väyrynen / Heads & Bodies Bar Maryssä kesä 1995.

Mika Väyrynen / Heads & Bodies Bar Maryssä kesä 1995.

Viimeinen esittäjä oli Jocke joka lauloi 2007 joulukuisena tiistai-iltana akkarilla kaksi biisiä.

2010-luku ja nyt

Grotesk

Viime vuosina olen soittanut eniten ja pisimpään jatkumona Groteskissa Erottajalla. Ensin tein taustamusiikin ja noin vuoden jälkeen liityin dj –rinkiin.

Groteskissa on alusta asti soittanut todella laaja skaala dj:tä, joilla on keskenään hyvinkin erilainen lähestymistapa musiikkiin. Baarissa soi hyvin erilainen musiikki riippuen dj:stä. En tiedä johtuuko se tästä, mutta Groteskissa on aina saanut soittaa rauhassa ja punavuorelaisen viileästäkin yleisöstä aistii arvostuksen omaa työtä kohtaan.

Grotesk on ollut yksi suosikkimestoistani soittaa sekä terassilla että baarissa.

Groteskissa on hienoa se, että vaikka henkilökunta on vuosien varrella vaihtunut, hyvin kunnianhimoinen ja innostunut suhtautuminen omaan tekemiseen on säilynyt, samoin kuin arvostus dj:tä kohtaan, mikä on aina ollut ihan huippua.

Täytyy sanoa, että myös yleisellä tasolla Helsingin ravintoloissa asenne on viime vuosina muuttunut todella paljon ja ainakin siellä, missä minä nykyään soitan, kaikki on yleensä top.

Tänä kesänä yhdellä keikalla Groteskissa joku nuori mimmi tuli dj-kopille sanoakseen jotain. Pyysin odottamaan hetken ja vaihdoin biisin ja kysyin sitten, kuinka voin auttaa. “You are wonderful”, hän sanoi ja meni pois.

 GLAM>XL Tavastia 11_12 _Anna Aalto.

GLAM>XL Tavastia 11_12 _Anna Aalto.

 

Huvila-klubi & Mecca

Jo 1990-luvulla tein paljon yhteistyötä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa Huvila-teltan tapahtumissa. Ensimmäinen oli tuottamani Ilta Virrassa –konsertti, jossa Veikko Huuskosen johdolla esiintyi iso orkesteri ja solisteja aina Tapani Kansasta ja Sauli Lehtosesta Pauli Hanhiniemeen ja Ismo Alankoon.

2000-luvulla järjestin Juhlaviikoille ensin Huvilan klubin jatkoja Juttutupaan ja myöhemmin dj&muusikko -duoja lämmitelyakteiksi Huvila-teltalle.

Samaan aikaan tuotin myös ravintola Meccaan dj&muusikko -duo-iltoja.

Mecca oli perustamisensa jälkeen, vuodesta 2004, minulle todella tärkeä paikka. Siellä oli kunnianhimoinen musiikkilinjaus ja hienot puitteet soittaa.

 

AGK

Art goes kapakkaan olen osallistunut joka vuosi sen perustamisesta lähtien.  Muutamia esimerkkejä näistä;

Avanto -yhtyeen (XL alter ego) 4x10 spektaakkeli, jossa lavalla oli kello ja vaihtuvilla soittajilla oli kullakin 10 minuuttia soittoaikaa.

Lenni-Kalle Taipaleen ja Dj Alimon kanssa täyteen ahdetussa Juttutuvassa oli hillitön meininki.

 Miehet tiskillä Bar9/AGK. w Koivistoinen & Lassy. kuva:Olli Suutela.

Miehet tiskillä Bar9/AGK. w Koivistoinen & Lassy. kuva:Olli Suutela.

Fat Beat Sound Systemin jumitukset Erottajan baarissa opettivat minulle mitä on vapaus soittamisessa Torilla esiinnyimme Sami Kuoppamäen ja Jarmo Saaren kanssa. Toisen biisin aikana Pepa Päivinen, joka istui ravintolapöydässä, liittyi mukaan fonilla.

 Neumann, ystävä Ylen studiossa.

Neumann, ystävä Ylen studiossa.

25 vuotta DJ:nä

Vuonna 2002 minulle tuli 25 vuotta dj:nä täyteen ja teimme kolmen keikan rundin Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä seuraavan ryhmän kanssa:

Njassa, Kenone, Borzin, Yuhis, Mikke, Paleface, Magic Sam, Kasio & Anna S.

 Leland Sklarin kanssa 2016 rav. Dubrovnik, Helsinki

Leland Sklarin kanssa 2016 rav. Dubrovnik, Helsinki

Fri Bas

Vi gjorde en klubb med Fat Beat Sound System på Soda på Annegatan och Alex Fager kom och gjorde en intervju. Han hälsade från kanalchefen Riku Nordgren och musikchefen Ole Holmberg att de skulle vilja att jag gjorde ett radioprogram.

Först hette det Bunel med Måns Strömberg, men ganska fort grundade vi Fri Bas med Peter Westerholm och Ole Nerdrum. Senare gjorde åtminstone Calle Olin och Oscar Lindström Fri Bas.

Etta av mina finaste job, först två ganger I veckan och senare 1 gång kl. 22-24.

Kerran Tammisaaressa yksi kundi tuli sanomaan että useiden vuosien ajan hän otti aina Kuplansa ja ajoi jonnekkin rannalle ja poltti vesipiippua Fri Basin tahdissa.